Jedzenie ze znakiem

Jedzenie ze znakiem

Dnia 13 grudnia ubiegłego roku w życie weszła nowa unijna dyrektywa, która zmieniła sposób znakowania żywności. Rozporządzenie to dotyczy wszystkich uczestników rynku, bez względu na pozycję jaką zajmują w łańcuchu żywnościowym. Postanowiono w trosce o klienta, ze informacje na temat wartości odżywczych znajdujące się na etykietach pożywienia muszą być dla niego klarowne.



Przepisy mają za zadanie uniemożliwić przedsiębiorcom wprowadzanie…

Przepisy mają za zadanie uniemożliwić przedsiębiorcom wprowadzanie konsumentów w błąd w kwestiach właściwości i działania danych wyrobów. Przykładowo, nie wolno przypisywać konkretnemu środkowi spożywczemu leczniczych właściwości leczniczych, pomijając naturalne wody mineralne i specjalne kategorie żywności. Obecnie przedsiębiorcy są w obowiązku podać na opakowaniu nazwę produktu, wykaz składników, substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, ilość określonych składników lub kategorii składników, ilość netto żywności, data trwałości albo termin przydatności do spożycia, specjalne warunki przechowywania lub użycia, nazwę firmy lub importera, kraj pochodzenia w przypadku niektórych rodzajów mięsa i mleka( gdy ich pominięcie może wprowadzać klientów w błąd ), instrukcję użycia, rzeczywistą zawartość objętościową alkoholu w przypadku napojów o zawartości alkoholu większej niż 1, 2%.

Znakowanie żywności obowiązuje teraz wszystkich,…

Znakowanie żywności obowiązuje teraz wszystkich, w tym np. także sprzedawców kanapek, którzy nie mogą teraz już zawijać tylko swoich wyrobów w zwykłą folię czy papier. Na opakowaniu kanapki muszą się aktualnie znaleźć dane informujące o jej składzie.

Demotywatory

Jeżeli nie potrafisz się pochylić nad czyimś losem i jego cierpieniem – to znakiem tego że nie ma w Tobie już nic z człowieka

Mistrzowie:

Idealna Kobieta –

line
footer
Działa na WordPress | Zaprojektował Elegant Themes